Web sitemiz androidsesi.com yayında Web sitemiz androidsesi.com yayında

7.9.13

4K (Ultra HD) Nedir?

4K (Ultra HD) Nedir

4K (Ultra HD) Nedir : 

Adından da anlaşılabildiği gibi Full HD yani 1920x1080 piksel çözünürlüğün 4 katı kalitede görüntü demek. 4K görüntü kalitesinin çözünürlüğü 3840x2160 piksel boyutunda. Daha önceden bildiğimiz en yüksek çözünürlük 1080p iken artık 2160p oluyor. 4K çözünürlüğü her zaman bu adla bulamayabilirsiniz. Çünkü 1920x1080'e nasıl Full HD diyorsak, 4K'ya da Ultra HD diyoruz. Bu bazen karşımıza direkt "Ultra HD" olarak bazen de "UHD" kısaltmasıyla çıkabiliyor.

Bu derece yüksek bir görüntü kalitesi daha dünya çapında yeni olsa da uyum sağlayan firmalar da az değil. Henüz ülkemizde çok yaygınlaşmasa da başta ABD olmak üzere pek çok ülkede fuarlarda sergilenen 4K TV'ler var. Bu firmaların başını Samsung, LG ve Sony gibi büyük firmalar çekiyor. Ayrıca Toshiba'nın ve bazı diğer firmaların da 4K TV'leri bulunuyor.

Fuarlarda görücüye çıkarılan bu TV'ler henüz yaygın olarak satışa çıkmış durumda değil ve ayrıca çok çok yüksek fiyatları da onları "ulaşılamaz" hale getirebiliyor. Bunun yanında 4K teknolojisi büyük bir paneli gerektirdiğinden  bu TV'ler genelde 65 inç ile 84 inç arasında bir ekran boyutuna sahip oluyor. Bu nedenle maddi gücü yetenler bile geri durabiliyor.Ancak çok yakında zamanda bu TV'lerin yaygın olarak satışa çıkması 3-5 sene içerisinde de birçok eve girmesi öngörülüyor. Aynen şu an çoğu evde LED TV bulunması gibi...

Türkiye'de 4K TV'ler ve 4K Yayın


 Türkiye'de 4K TV'ler aynen birçok ülke gibi yaygın değil. Ancak şu an satışta olan 3-4 adet model var. İlk Ultra HD TV'yi LG getirmişti. Bu mükemmel görüntü sunan TV, ilk çıktığında 40.000 TL gibi çok yüksek bir fiyattan satılıyordu. Şimdi ise 25-30 bin TL civarına gerilemiş durumda ama hala alınabilir durmuyor. Ayrıca ülkemizde satışta olan Sony'nin 4K TV'si de bulunuyor. Alınan bilgilere göre fiyatları 80.000 TL civarında. Toshiba'nın da bu tip çalışmaları sürüyor.İleride sayılarının artması ve fiyatlarınınn düşmesi bekleniyor. Ayrıca Digiturk de 4K test yayınlarını gerçekleştirmiş durumda. Henüz 4K yayın pek olmasa da 4K TV'lerdeki Full HD'yi 4K'ya çevirme az da olsa kullanışlı olabilir.Türkiye, teknoloji konusunda açık bir pazar. İleride hızlı gelişecektir diye düşünüyorum.

4K Video Kaydetme/Oynatma


4K video kaydetmek şu sıralar size çok üst seviye ve gereksiz bir şey gibi görünebilir. Ancak Ultra HD TV'ye sahip olanlar bu muhteşem kaliteyi denemek isteyecektir. Bunun için firmaların özel olarak hazırladığı video kameraları bulunuyor. Ancak bunlar da hem yaygın değil hem de son derece pahalı.

Mobil'de 4K


Mobil cihazlarımız artık elimiz ayağımız gibi oldu. Şu sıralar ekran çözünürlükleri Full HD'ye kadar arttı. ayrıca artık orta ya da orta-üst segmentteki neredeyse her cihaz Full HD video kaydı yapabiliyor. 4K konusuna gelince yakın zamana kadar bir destek söz konusu değildi. 

Ancak dünyanın en büyük mobil işlemci üreticisinin Snapdragon 800 işlemcisini duyurması işleri değiştirdi. Qualcomm, duyurusunu yaptığı bu ultra güçlü mobil işlemciyle 4K video kaydedilebileceğini duyurdu. 
Bir mobil cihazın 4K video oynatması ya da kaydetmesi için işlemcisinin buna gücünün yetmesi gerekir. Eğer gücü yetmezse o videoyu oynatamaz. Örneğin biz HTC One X modeli üzerinde 4K video oynatmaya çalıştık. Ancak video bir açılıp bir kapanıyor ve cihaz bir süre kendine gelemiyor.

İşte bu 4K oynatma ve kaydetme desteğinin ilk temsilcisi ise Acer'ın Liquid S2 adlı phableti oldu. Kullandığı Snapdragon 800 işlemcisi sayesinde 4K video kaydedebilen dolayısıyla da oynatabilen telefonu çok yakın zamanda tanıtılması beklenen Note 3 ve Xperia Z1'nin takip etmesi bekleniyor. Bakalım bu cihazlar da 4K kaydedebilecek mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder